Att växa i sin kostym

01.03.2021

Varför smyger sig social ångest fram?


Att vi kan känna ångest har många faktorer! 

Har du någon gång råkat gå över gatan och en bil kommer från ingenstans tutar och känns som hela ditt liv spelas upp inför dina ögon? Där kan ångest "om vad som skulle kunna hända..

Det kan vara en irrationell rädsla som kan dugga ojämnt över livet. Ångest kan vara en rätt reaktion men inte rätt tillfälle, ex du får en ångest dusch när du hör en bil tuta även om du inte är närheten av vägen.. Vilken gör den svårare att fånga in och med det låsa in om det är ångest, rädsla eller fara.

Socialångest kommer när det är kopplat till vår självkritiska syn att allt vi gör, säger och ser ut kommer värderas och bedömas med ett stort obehag. 

En del kan vara ärftliga komponenter ur den social arvet 

Hur var det hemma?

Fick du känna alla känslor? 

Fick du hjälp att sätta ord på känslor? 

Har du flera gånger valt att vara tyst än säga din åsikt? 

Får ont i magen när du lägger upp ett inlägg eller bild att du tar bort den tillslut?

Om föräldrar i all väl meningen överbeskyddar barnen kring sociala hot eller vill skona ifrån att inte känna sig allra bäst varje dag så kan den hårda verkligheten komma som en smäll eller har svårt att utveckla en självsäker självbild, för vi behöver kunna hantera både ris och ros för att utveckla alla sidor hos oss själva


Eller får vi överdrivet mycket kritik under barndomen kommer det istället svårt att se att vi har några bra sociala färdigheter alls.

Viktig att veta är att ångest är ett beteende mer än tillstånd, det uppkommer inom oss. Även om det är svårt och jobbigt så har vi redskapen att dra ned på effekten. Ångest har inte något med om vi är svaga eller starka den har inga fördomar och besöker alla. Handlar inte om sluta tänka negativa tankar utan att bli medveten om att vi tänker negativa tankar som påverkar oss. 

Då växer du i din kostym.

Tonåren kritiska år när vår samvete formas


Under tonåren är det kritiska år som är bra om det finns extra stöd för här så börjar vårt identitet, samvete och empati.

Vi kan se att unga tjejer börjar i tonåren över kritisera sig själva och med sociala mediers bilder av filter av verkligheten gör det svårt för hjärnan att se skillnaden. För barn har inte i sig att lägga värderingar i vem dom är och anser sig alltid har rätt att synas och höras. Ingen föds med att hata sin kropp utan det är något vi lär oss.


Som Affektiv strateg jobbar jag en stor del med hur vi formar vår identitet och ser till att den jobbar för oss och visa att även om vi haft en jobbig barndom så behöver det inte betyda att du kommer få ett jobbigt liv. Mycket beror på hur vi lär oss att förhålla oss till våra erfarenheter

Att få kontroll över det så finns det olika vägar.

Till mig kommer flera som inte känner att KBT fungerar , så var det även för mig, mina verktyg kommer ifrån neurovetenskapen och NLP grunder. Så för att någon säger att det här är rätt metod så undersök vad som fungerar för dig. 

Återhämtning är en stor nyckel för kroppen behöver vila och hjärnan behöver få slippa tänka på saker att göra. 

Att stå vid sidan om..

Det räcker inte att tänka positivt utan det krävs strategier och planer 

Om du som anhörig vill vara hjälpsam så bjud med men propsa inte, det är okej att få säga nej, men bjud med även nästa gång. 

För det är första steget att känna sig inkluderad och upplys om bra sidor, om hen gör något som är bra var med och beröm , för när socialångest är del av kläderna så tappar vi lätt bort vad vi är bra på! 

Hjälp till med strategi genom att berätta vad som är tänk att hända, nu är det väl inte några större fester eller middagar men när tiden är inne så vilka kommer och om ni ska göra något speciellt. 


© 2021 Sondra Glitterblicken. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång